Menu
Menu
Je kurioz të dish sa kohë duhet që suplementet të japin efekt?

06.12.2022 15:27:46

Je kurioz të dish sa kohë duhet që suplementet të japin efekt?

Përgjigjja për pyetjen "kur e japin efektin suplementet" është shumë komplekse sepse varet nga disa faktorë si më poshtë:

  1. Niveli i mungesës së lëndëve ushqyese

Një nga faktorët më të mëdhenj që dikton se sa kohë duhet, para se të duken efektet e suplementeve është se sa mangësi kishit ju për atë lëndë ushqyese. Sigurisht, sa më shumë mangësi, aq më shumë kohë do duhet për të parë efekte. 

2 Sasia

Faktori tjetër është se sa suplemente merrni. Për këtë duhet të konsultoheni me mjekun, pasi rregulli "sa më shumë, aq më mirë" - sigurisht që ka një kufi dhe nuk funksionon gjitmonë.

  1. Cilësia e suplementeve

Në shumë vende, për shembull në SHBA, nuk ka asnjë rregullore për suplementet, të cilat nuk kontrollohen as nga FDA. Kjo do të thotë se suplementet, vitaminat janë të pakontrolluara nga qeveria. Për këtë arsye, do ishte mirë që të kërkonit suplemente të miratuara nga organizata apo kompani që kanë vendosur standarde specifike testimi për cilësinë dhe pastërtinë. 

Të gjitha suplementet në farmacinë tonë janë të certifikuara nga FDA dhe vijnë nga brand-e të mirënjohura kudo nëpër botë!

  1. Suplemente të tjera që po merrni

Të gjithë lëndët ushqyese kanë nevojë për lëndë ushqyese të tjera për thithjen dhe përdorimin e tyre. Nëse jeni duke plotësuar kalcium, magnez ose zink, e megjithatë keni mungesë të vitaminës D, ju nuk po i absorboni aq mirë sa duhet suplementet që po merrni. Pyesni mjekun tuaj ose ejani konsultohuni pranë farmacistëve tanë se cilat suplemente duhet të kombinohen për t'u siguruar që po optimizoni shkallën tuaj të absorbimit.

  1. Shkaku i mungesës së vlerës (ose vlerave) ushqyese

Çfarë e shkakton mangësinë në radhë të parë? A është një situatë gjenetike? A është një efekt anësor i një prej ilaçeve tuaja? A keni nevojë të bëni ndryshime në dietë? A jeni të stresuar dhe nuk jeni në dijeni se në thelb stresi e pengon trupin tuaj për të marrë shumë lëndë ushqyeve, veçanërisht zink? Nëse nuk merrni përgjigje për këto pyetje, mos prisni mrekulli nga suplementet.

  1. Dieta juaj

Mos harroni se fjala suplementet do të thotë "shtesë" - jo "në vend të". Flisni me një profesionist të të ushqyerit për të marrë këshilla se si t'i bashkoni vlerat e suplementeve me një dietë të shëndetshme ushqimore. 

Komente

Ky artikull nuk ka ende asnjë koment

Lini një koment

Ushqyerja

Ushqyerja

Je kurioz të dish sa kohë duhet që suplementet të japin efekt?

4 suplemente/vitamina që do t’ju forcojnë imunitetin!

Asgjë nuk është më kritike për një jetë të shëndetshme sesa një sistem imunitar që funksionon mirë. Suplementet, krahas një diete të shëndetshme ushqimore, Asgjë nuk është më kritike për një jetë të shëndetshme sesa një sistem imunitar që funksionon mirë. Suplementet, krahas një diete të shëndetshme ushqimore, 2023-10-03T20:09:08+02:00 Je kurioz të dish sa kohë duhet që suplementet të japin efekt?

<p>P&euml;rgjigjja p&euml;r pyetjen "kur e japin efektin suplementet" &euml;sht&euml; shum&euml; komplekse sepse varet nga disa faktor&euml; si m&euml; posht&euml;:</p> <ol> <li><strong>Niveli i munges&euml;s s&euml; l&euml;nd&euml;ve ushqyese</strong></li> </ol> <p>Nj&euml; nga faktor&euml;t m&euml; t&euml; m&euml;dhenj q&euml; dikton se sa koh&euml; duhet, para se t&euml; duken efektet e suplementeve &euml;sht&euml; se sa mang&euml;si kishit ju p&euml;r at&euml; l&euml;nd&euml; ushqyese. Sigurisht, sa m&euml; shum&euml; mang&euml;si, aq m&euml; shum&euml; koh&euml; do duhet p&euml;r t&euml; par&euml; efekte.&nbsp;</p> <p><strong>2&nbsp;Sasia</strong></p> <p>Faktori tjet&euml;r &euml;sht&euml; se sa suplemente merrni. P&euml;r k&euml;t&euml; duhet t&euml; konsultoheni me mjekun, pasi rregulli "sa m&euml; shum&euml;, aq m&euml; mir&euml;" - sigurisht q&euml; ka nj&euml; kufi dhe nuk funksionon gjitmon&euml;.</p> <ol start="3"> <li><strong> Cil&euml;sia e suplementeve</strong></li> </ol> <p>N&euml; shum&euml; vende, p&euml;r shembull n&euml; SHBA, nuk ka asnj&euml; rregullore p&euml;r suplementet, t&euml; cilat nuk kontrollohen as nga FDA. Kjo do t&euml; thot&euml; se suplementet, vitaminat jan&euml; t&euml; pakontrolluara nga qeveria. P&euml;r k&euml;t&euml; arsye, do ishte mir&euml; q&euml; t&euml; k&euml;rkonit suplemente t&euml; miratuara nga organizata apo kompani q&euml; kan&euml; vendosur standarde specifike testimi p&euml;r cil&euml;sin&euml; dhe past&euml;rtin&euml;.&nbsp;</p> <p>T&euml; gjitha suplementet n&euml; farmacin&euml; ton&euml; jan&euml; t&euml; certifikuara nga FDA dhe vijn&euml; nga brand-e t&euml; mir&euml;njohura kudo n&euml;p&euml;r bot&euml;!</p> <ol start="4"> <li><strong> Suplemente t&euml; tjera q&euml; po merrni</strong></li> </ol> <p>T&euml; gjith&euml; l&euml;nd&euml;t ushqyese kan&euml; nevoj&euml; p&euml;r l&euml;nd&euml; ushqyese t&euml; tjera p&euml;r thithjen dhe p&euml;rdorimin e tyre. N&euml;se jeni duke plot&euml;suar kalcium, magnez ose zink, e megjithat&euml; keni munges&euml; t&euml; vitamin&euml;s D, ju nuk po i absorboni aq mir&euml; sa duhet suplementet q&euml; po merrni. Pyesni mjekun tuaj ose ejani konsultohuni pran&euml; farmacist&euml;ve tan&euml; se cilat suplemente duhet t&euml; kombinohen p&euml;r t'u siguruar q&euml; po optimizoni shkall&euml;n tuaj t&euml; absorbimit.</p> <ol start="5"> <li><strong> Shkaku i munges&euml;s s&euml; vler&euml;s (ose vlerave) ushqyese</strong></li> </ol> <p>&Ccedil;far&euml; e shkakton mang&euml;sin&euml; n&euml; radh&euml; t&euml; par&euml;? A &euml;sht&euml; nj&euml; situat&euml; gjenetike? A &euml;sht&euml; nj&euml; efekt an&euml;sor i nj&euml; prej ila&ccedil;eve tuaja? A keni nevoj&euml; t&euml; b&euml;ni ndryshime n&euml; diet&euml;? A jeni t&euml; stresuar dhe nuk jeni n&euml; dijeni se n&euml; thelb stresi e pengon trupin tuaj p&euml;r t&euml; marr&euml; shum&euml; l&euml;nd&euml; ushqyeve, ve&ccedil;an&euml;risht zink?&nbsp;N&euml;se nuk merrni p&euml;rgjigje p&euml;r k&euml;to pyetje, mos prisni mrekulli nga suplementet.</p> <ol start="6"> <li><strong> Dieta juaj</strong></li> </ol> <p>Mos harroni se fjala suplementet do t&euml; thot&euml; "shtes&euml;" - jo "n&euml; vend t&euml;".&nbsp;Flisni me nj&euml; profesionist t&euml; t&euml; ushqyerit p&euml;r t&euml; marr&euml; k&euml;shilla se si t'i bashkoni vlerat e suplementeve me nj&euml; diet&euml; t&euml; sh&euml;ndetshme ushqimore.&nbsp;</p>

Krahaso produktet